Hammaslääkäriasema Helmiäinen

Esittelyssä Miikka Åhlman

Julkaistu: 24.8.2020

Hammaslaminaatit Tampere miikka

Suunterveys vaikuttaa koko kehoon, kertoo hammaslääkäri Miikka Åhlman. Terve suu on kuin muuri, jonka ansiosta taudinaiheuttajat eivät pääse verenkiertoon ja muualle elimistöön. Hampaiden huolellisesta kotihoidosta ja säännöllisistä hammaslääkärikäynneistä ei ole syytä tinkiä.

Hoidetut hampaat ovat myös ulkonäköasia. Puhtaalla, terveellä, suoralla hammasrivistöllä on helppo hymyillä.

Tämä blogiteksti perustuu Helmiäisen hammaslääkäri Miikka Åhlmanin haastatteluun. Miikka palvelee Helmiäisen asiakkaita laaja-alaisesti. Hänen erityisosaamistaan ovat mm. keraamiset täytteet, kruunut, sillat, proteesit ja implanttityöt. Myös esteettinen hammashoito kuuluu Miikan osaamispalettiin.

”Hammaslääkärinä pyrin pitkiin ja luottamuksellisiin asiakassuhteisiin. Kun tunnen potilaan – ja kun potilas tuntee minut – on hoitokin helppo suunnitella ja toteuttaa.” (Hammaslääkäri Miikka Åhlman)

Keramia ja digitaalinen tekniikka

Yleishammaslääkäri Miikka Åhlman suunnittelee ja toteuttaa hammashoitoa laajalla skaalalla, usein yhteistyössä Helmiäisen muiden ammattilaisten kanssa. Perushammashoidon lisäksi hän toteuttaa purentafysiologisia hoitoja sekä tekee kruunuja, siltoja, implanttitöitä ja laminaatteja.

Miikan erityisosaamisen ytimessä on keramia:

 • Keraamiset paikat, jotka ovat kestävämpiä esteettisesti miellyttävämpiä kuin muut paikat
 • Keraamiset pinnoitteet eli laminaatit hampaan etupinnan päällä
 • Keraamiset kruunut, joilla voidaan korjata omia hammaskruunuja, jos nämä ovat kovin vaurioituneita tai väriltään, asennoltaan tai muodoltaan poikkeavia
 • Keraamiset sillat eli kiinteät proteesit, joilla korvataan yksi tai useampi vierekkäinen hammas

Keramia on materiaali, jonka edut ovat kiistattomat.

 • 3D-tekniikalla tehtävät keraamiset kruunut ovat edullisempia kuin perinteisesti hammaslaboratoriossa tehtävät kruunut.
 • Hoito voidaan toteuttaa entistä nopeammin, usein yhden vastaanottokäynnin aikana.
 • Materiaalina keramia on kestävämpi kuin muut vaihtoehdot.
 • Hoitotulos on myös esteettinen ja luonnollinen, koska oman hampaan väri pääsee kuultamaan keramian läpi.

”Kaiken kaikkiaan keramia ja uudet, digitaaliset skannaustekniikat tekevät esim. kruunutuksesta aikaisempaa nopeamman, edullisemman ja mukavamman toimenpiteen”, kiteyttää hammaslääkäri Miikka Åhlman.

Keramia
Keraaminen kruunu voidaan suunnitella tietokoneella ja valmistaa Cerec-jyrsimellä yhden vastaanottokäynnin aikana. Vasemmalla jyrsin, oikealla aihio, josta kruunu jyrsitään.

Esteettinen hammashoito

Esteettinen hammashoito on Miikka Åhlmanin arkea, onhan esteettinen näkökulma aina mukana hammaslääkärin työssä:

”Lähtökohtaisesti hammaslääkärille hampaiden terveys on tietenkin tärkeämpi asia kuin hampaiden ulkonäkö, mutta hammaslääkäri on kaiken muun lisäksi vahvasti myös käsityöläinen, jonka tulee ymmärtää syvällisesti harmonian, symmetrian ja muotokielen mekitys”, toteaa Miikka ja lisää:

”Useimmiten suun terveys ja kauneus kulkevat käsi kädessä. Terve suu on kaunis, ja tervettä hampaistoa voidaan muokata myös entistä esteettisemmäksi.”

Esteettisestä hampaidenhoidosta kevyttoimenpiteet – puhdistuksetvalkaisuthammaskorut – kuuluvat  Helmiäisessä suuhygienistin työnkuvaan, muu esteettinen hammashoito kuuluu hammaslääkäreille.

Mitä kaikkea Miikka voi tehdä, jotta hampaistosta saadaan aiempaa kauniimpi?

 • Hammaslääkäri voi uusia paikkoja. Esimerkiksi amalgaamipaikkoja voidaan korvata muovilla tai keramialla, jolloin paikan väri on aiempaa luonnollisempi ja erilaiset amalgaamiin liittyvät vaivatkin helpottuvat.
 • Puuttuvia hampaita voidaan korvata implanteilla ja silloilla.
 • Asentovirheitä voidaan korjata oikomishoidolla.
 • Hampaita voidaan muotoilla ja hampaiden välisiä aukkoja voidaan sulkea paikka-aineilla.
 • Suuria ulkonäkömuutoksia voidaan saavuttaa keraamisilla kuorilla eli hammaslaminaateilla.

Hammaslaminaatit – mitkä ne ovat?

Hammaslaminaatti on kevyt keraaminen kuori, joka kiinnitetään hampaan etupintaan sen jälkeen, kun pinta on hiottu kevyesti. Laminaattien avulla voidaan parantaa merkittävästi etualueen hampaiden väriä, muotoa ja muuta ulkonäköä. Hammaslaminaatit tulevat kyseeseen, kun hampaat ja suu ovat terveet ja perushoidetut.

Nykytekniikan ansiosta laminaatteja voidaan jopa sovittaa ennen varsinaista hoitopäätöstä:

”Digitaalinen tekniikka mahdollistaa sen, että uusia hampaita voidaan sovittaa jo suunnitteluvaiheessa, ennen hampaiden hiomista. Virtuaalinen 3D-vahaus tehdään usein jo konsultaatiokäynnillä, ja koevedoksia testataan omien hampaiden päällä ennen hoitopäätöksen tekemistä.” (Hammaslääkäri Miikka Åhlman)

hammaskruunut ja hammassillat Tampereella digiloikka

Hammaslääkäri Miikka Åhlman tarjoaa maksuttomia esteettisen hammashoidon konsultaatioita. Konsultaatioajan voi varata puhelimitse numerosta 03 777 1700 tai online-ajanvarausjärjestelmästä.

Konsultaatioita järjestetään myös etänä. Jos etäkonsultaatio kiinnostaa, voit lähettää valokuvia sähköpostitse suoraan Miikalle.

”Esteettisiä toimenpiteitä harkitaan tyypillisesti meillä Suomessa vuosien tai jopa vuosikymmenien ajan ennen hoidon toteuttamista. Arviolta puolet meidän esteettisen hammashoidon asiakkaistamme on yli 55-vuotiaita.”

Hammaslääkäri–suomi-sanakirja

Hammasproteesit:

 • Kiinteät hammasproteesit ovat laminaatteja, kruunuja tai siltoja. Toimivat kuten omat hampaat.
 • Irrotettavat osa- ja kokoproteesit tukeutuvat suun limakalvoon. Otetaan pois suusta harjauksen ajaksi.

Hammaslaminaatti:

 • Ohut kuori, joka kiinnitetään oman hampaan ulkopinnalle
 • Nykyisin lähes aina keramiaa

Hammaskruunu:

 • Hampaan näkyvä osa

Hammasimplantti:

 • Leukaluuhun kiinnitettävä, useimmiten titaanista valmistettu keinojuuri
 • Usein implantiksi kutsutaan myös kokonaisuutta, jonka keinojuuri ja keraaminen hammaskruunu muodostavat.

Keramia:

 • Kestävä, valoa läpäisevä materiaali, jota käytetään mm. paikoissa, laminaateissa ja kruunuissa.