Hammaslääkäriasema Helmiäinen

Hammaskruunut ja hammassillat

Hammaskruunu on hampaan näkyvä osa. Reikiintynyt tai vahingoittunut hammaskruunu voidaan korvata kiinnittämällä hiotun hampaan päälle keinotekoinen kruunu. Myös hammassillat voivat korjata hammasrivistön aukkoja. Silta kiinnitetään tukihampaisiin, ja puuttuvien hampaiden kohdalle lisätään keinotekoisia hammaskruunuja.

Hammaskruunut ja hammassillat mahdollistavat ehjän ja virheettömän hammasrivistön rakentamisen.

Hammaskruunu – hinta?

  • Cerec e-max-kruunu alk. 700 €
  • Keraaminen kruunu alk. 800 €
hammaskruunut ja hammassillat Tampereella digiloikka

Miten hammaskruunut tai hammassillat toteutetaan?

Hammaskruunu on hampaan näkyvä osa. Laajasti vaurioitunut kruunu voidaan rakentaa kokonaan uudelleen keramiasta tai yhdistelmämuovista.

Kruunu valmistetaan laboratoriossa tai jyrsinlaitteessa. Se kiinnitetään hampaan omaan juureen kiinni sementoimalla. Helmiäisessä valmistettu kruunu näyttää samalta kuin omat luonnolliset hampaat. Se toimii omien hampaiden tavoin. Sitä myös hoidetaan, kuten omia hampaita.

Laminaatissa hammasta hiotaan vain pinnalta, mutta kruunua rakennettaessa kruunutettava hammas hiotaan pilarimaiseen muotoon. Hionnan jälkeen hampaistosta otetaan jäljennökset, joiden ansiosta uudesta kruunusta saadaan täsmälleen purentaan sopiva.

Kruunun valmistumisen ajaksi hiotun pilarihampaan suojaksi laitetaan väliaikainen kruunu. Potilaan ei siis tarvitse odotusaikanakaan liikkua ilman ehjää hammasrivistöä.

Kun uusi pysyvä kruunu on valmis, väliaikainen kruunu irrotetaan ja pysyvä sementoidaan paikalleen. Hyvä omahoito ja säännölliset hammastarkastukset takaavat, että kruunu on pitkäikäinen.

Hammassilta on proteettinen ratkaisu, joka korvaa yhden tai useita puuttuvia hampaita. Silta kiinnitetään puuttuvan hampaan viereisiin hampaisiin, ja puuttuvan hampaan kohdalle rakennetaan kruunu. Hammassillan valmistaminen vaatii useita vastaanottokäyntejä. Se sopii potilaalle, jonka suussa on riittävästi tukihampaita mutta jolle ei syystä tai toisesta voida toteuttaa implanttihoitoa.

Siltaa varten hammaslääkäri hioo puuttuvan hampaan vieressä olevat tukihampaat. Tämän jälkeen tukihampaista otetaan jäljennökset, joiden pohjalta silta valmistetaan. Valmistuksen ajan hiotut hampaat suojataan väliaikaisella ratkaisulla. Hammassillan valmistuttua väliaikainen ratkaisu poistetaan ja valmistunut silta sementoidaan paikoilleen.

Nykytekniikan ansiosta hampaat voidaan korjata kestäviksi ja luonnollisen näköisiksi ilman pitkiä odotusaikoja, esimerkiksi kolmiulotteista mallinnusta käyttävällä CEREC-tekniikalla.

Miten hammaskruunua hoidetaan?

Hammaskruunuista ja hammassilloista pidetään hoidon jälkeen samalla tavalla huolta kuin omistakin hampaista. Myös kruunutetut hampaat voivat reikiintyä ienrajasta, joten ne vaativat harjauksen kahdesti päivässä ja lankauksen kerran päivässä.

Mitä paremmin huolehdit keinotekoisista hammaskruunuista, sitä pidempään ne kestävät. Hyvin tehdyt ja hoidetut kruunut voivat olla loppuelämäsi hampaat.

Valitaan yhdessä juuri sinulle sopiva hammaskruunu

Kruunun valinnassa tulee ottaa huomioon kestävyys, hinta ja esteettisyys. Maksuttomassa konsultaatiossa keskustelemme kanssasi eri vaihtoehdoista ja kustannuksista. Näin voimme valita parhaan, juuri sinun tarpeisiisi sopivan  hoitovaihtoehdon.