Hammaslääkäriasema Helmiäinen

Apneakisko ja kuorsauskisko

Lievää uniapneaa tai kovaäänistä kuorsausta voidaan hoitaa yksilöllisesti hampaiston muodon mukaan valmistetulla kuorsauskiskolla, jota käytetään öisin.

Kisko kiristää nielun kudoksia ja lihaksia hellävaraisesti mutta kuitenkin tarpeeksi tehokkasti. Tällöin hengitystiet pysyvät avoimina, kieli pysyy edessä ja nielun pehmeiden kudosten värinä estyy. Yölliset hengityskatkokset ja kuorsaus vähenevät.

erikoishammaslääkäri Jarkko Kalliala Tampere

Mikä on uniapnea?

Uniapnea on yleinen sairaus. Se aiheuttaa monenlaisia oireita, esimerkiksi päiväväsymystä, joka ei hellitä tarpeeksi pitkienkään yöunien myötä.

Uniapnea diagnosoidaan unipatjakokeella. Diagnoosin kriteerinä on vähintään 10 sekunnin hengityskatkos. Hengityskatkoksia uniapneaa sairastavalla potilaalla esiintyy seuraavasti:

  • 5–15 katkosta lievässä,
  • 16–30 katkosta keskivaikeassa ja
  • yli 30 katkosta vaikeassa uniapneassa.

Uniapnea jaetaan kolmeen luokkaan:

  • Obstruktiivisen uniapnean syynä on ylähengitysteiden ahtaus. Hengityskatkoksista huolimatta hengitysliikkeet jatkuvat, mutta ilma ei kierrä. Tavallisesti kieli painuu nieluun tukkien ilmatiet.
  • Sentraalisessa uniapneassa hengityksen säätely on häiriintynyt, joten hengityskatkoksen aikana ei tapahdu hengitysliikkeitä.
  • Kolmas luokka on sekamuotoinen uniapnea, joka on obstruktiivisen ja sentraalisen uniapnean yhdistelmä.

Miten uniapneaa hoidetaan?

Uniapneaa hoidetaan tämänhetkisen tiedon valossa kolmella eri tavalla:

  1. CPAP-laitteella, joka antaa lisähappea
  2. apneakiskolla
  3. leukojen kirurgisilla siirroilla

Lievän tai keskivaikean uniapnean ensisijaiseksi hoitomuodoksi suositellaan hengitysteiden pitämistä jatkuvasti auki. Tämä tapahtuu suussa yöaikaan pidettävien apnea-/kuorsauskiskojen avulla.

Valmistamme Somnomed-uniapneakiskoja. Somnomed on yksilöllinen, hampaiston muodon mukaan valmistettu apnea-/kuorsauskisko. Siinä on kiskot sekä ylä- että alaleualle.

Somnomed-kiskon patentoitu evämuotoilu pitää alaleukaa hellävaraisesti etuasennossa. Kun kisko työntää alaleukaa unen aikana eteen, tila kielen takana suurenee. Näin hengitystiet pysyvät  avoimina. Lisäksi kisko estää ylemmän nielualueen pehmeiden kudosten värisemisen, jolloin kovaääninen kuorsaus vähenee tai lakkaa.

Somnomed-kiskoa voidaan käyttää myös häiritsevän kuorsauksen ehkäisemiseen, vaikkei varsinaista uniapneaa olisikaan.

Voisiko kuorsauskisko auttaa myös sinua nukkumaan paremmin?

Mikäli epäilet uniapneaa, ota ensimmäisenä yhteys omaan lääkäriisi. Kun olet saanut lääkäriltäsi diagnoosin lievään tai keskivaikeaan uniapneaan, varaa aika yksilöllisten apnea-/kuorsauskiskojen valmistukseen.

Kuorsauskisko auttaa sinua – ja läheisiäsi – nukkumaan paremmin myös silloin, kun kyse ei ole diagnosoidusta sairaudesta. Jos kuorsauksesi häiritsee sinua tai läheisiäsi, helppokäyttöinen kuorsauskisko voi tuoda avun.

Hammaslääkäri valmistaa jokaisen kuorsauskiskon yksilöllisesti. Yksilöllinen kuorsauskisko valmistetaan ottamalla tarkka malli hampaistasi. Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää.