Hammaslääkäriasema Helmiäinen

Hammaskiven poisto Tampere

Hammaskivi on kovettunutta bakteeriplakkia, joka ei lähde pois harjaamalla. Hammaskiven poisto eli hampaiden mekaaninen puhdistus tulisi tehdä säännöllisesti, sillä hammaskivi tulehduttaa ja ärsyttää ikeniä sekä aiheuttaa esimerkiksi pahanhajuista hengitystä.

Hammaskiven poistotarve arvioidaan hammastarkastuksessa, mutta halutessasi voit varata ajan hammaskiven poistoon suoraan, ilman hammastarkastusta. Hammaskiven määrässä ja muodostumisnopeudessa on yksilöllisiä eroja, mutta tyypillisesti sopiva hammaskiven poistoväli on 6–12 kuukautta – voit siis ajoittaa toimenpiteen kätevästi aina hammastarkastuksen yhteyteen.

Helmiäisessä hammaskiven poisto sisältää aina myös soodapuhdistuksen.

Suuhygienisti Iida Mäkelä Tampere

”Kartan hammaslääkärin ovea viimeiseen saakka, pelkään ja olen tosi herkkä kivulle. Nyt olen säännöllisesti käynyt hammaskivenpoistossa ja soodapuhdistuksessa Jannika Koskelalla enkä pelkää enää! Hän ottaa minut kokoajan huomioon ja on tosi tarkka työssään. Vahva suositus! Kiitos loistavasta palvelusta, tulen varmasti uudelleen!”
– Asiakaspalaute

Mitä on hammaskivi?

Hammaskivi on suun mikrobeista peräisin olevaa kovettunutta bakteeriplakkia. Hammaskivi muodostuu syljen kalsiumyhdisteistä, ja sitä syntyy herkimmin sylkirauhasten läheisyyteen eli yläposkihampaiden ympärille sekä alaetualueelle.

Hammaskiveä muodostuu hampaiden vapaiden pintojen lisäksi myös ikenen alla olevaan ientaskuun, josta sitä voi olla hankala huomata. Hoitamaton ientulehdus ja hammaskivi voivat aiheuttaa parodontiittia. Parodontiitti on hampaiden kiinnityskudoksia tuhoava tulehdussairaus. Hammaskiveä muodostuu myös implantteihin ja proteeseihin.

Miten hammaskiven syntyä voi ehkäistä?

Kiinnityskudosten hoito ja hammaskiven ehkäisy vaativat hyviä kotihoitovälineitä ja oikeanlaista, onnistunutta omahoitoa kotona. Hampaat täytyy harjata ja hammasvälit puhdistaa huolellisesti – esimerkiksi hammaslankaimella – kahdesti päivässä.

Hoidon yhteydessä osaava henkilökuntamme neuvoo sinulle oikeanlaisen harjaustekniikan ja sopivat välineet hammasvälien puhdistamiseen.

Miten hammaskiven poisto tapahtuu?

Hammaskiven poisto tehdään tavallisesti sekä ultraäänilaitteella että käsi-instrumentein. Hoidon aikana hammaskivi irrotetaan hellävaraisesti mutta tehokkaasti hampaan pinnasta ja huuhdellaan sitten pois.

Puhdistuksen ei pidä tuottaa kipua, mutta jos ikenet ovat pahasti tulehtuneet, ne voivat olla arat. Tarvittaessa hammaskiven poiston yhteydessä voidaan käyttää myös puudutusta.