Hammaslääkäriasema Helmiäinen

Purentalihasten hieronta Tampere

Purentalihashieronnassa hierotaan leuan ja suun ympärillä sijaitsevia purennassa aktivoituvia lihaksia. Purentalihasten hieronta muistuttaa perinteistä hierontaa. Voimaa käytetään kuitenkin vähemmän kuin perinteisessä hieronnassa.

Hoidon aikana käsitellään

 • kasvojen alue
 • puremalihakset poskien sisäpinnoilta
 • kaulan lihakset
 • niska-hartiaseutu

Purentalihashieronta kestää 30 minuuttia. Jos sinulla on taipumusta narskutteluun tai kovaan yhteenpurentaan, hieronnassa kannattaa käydä säännöllisesti. Ammattitaitoinen syyhygienistimme laatii sinulle yksilöllisen hoitosuunnitelman yhteistyössä sinun kanssasi.

Purentalihasten hieronta Tampere

Mihin purentalihasten hieronta auttaa?

Purentaelimistön toimintahäiriöt (esim. tiedostamaton tai öisin tapahtuva hampaiden narskuttelu) ovat yleisiä vaivoja. Usein laukaisevana tekijänä toimivat stressi ja isot elämänmuutokset.

Monesti purentalihasten arkuus ja väsyminen huomataan vasta vastaanotolla. Toisinaan häiriöt voivat oireilla arjessakin, esimerkiksi jatkuvana päänsärkynä tai suun ja leuan alueen kipuna. Pitkään jatkuneina purentaelimistön häiriöt saattavat aiheuttaa jopa leukanivelten vammoja.

Purentalihashieronta auttaa monenlaiseen lihasten kireyteen. Puremalihaksia hieromalla ja venyttelemällä autetaan leuan toimintaa palautumaan normaaliksi. Hieronta vähentää leukanivelten rasitusta sekä lievittää kipuoireita. Lisäksi hieronta keventää hampaisiin kohdistuvaa painetta. Paineen vähentyessä vähenevät myös hampaiden kuluminen ja kiillevauriot.

Purentalihashieronta Tampere

Hieronta edistää hyvinvointia

Purentalihashieronta sopii erityisesti henkilöille, jotka kärsivät purentaongelmista, sekä niille, joilla on kipuja leuan, kasvojen, pään tai niskan alueella. Hieronta auttaa myös ihmisiä, jotka jännittävät kasvojen lihaksia. Kasvojen jatkuva jännittäminen johtaa usein erilaisiin särkyihin ja kiputiloihin, joita suuhygienistin tekemä purentalihashieronta vähentää merkittävästi.

Erityisesti purentalihashieronta tarjoaa helpotusta niille, jotka kärsivät stressistä tai ahdistuksesta ja jännittävät lihaksiaan tiedostamattaan. Lisäksi hoito sopii urheilijoille ja muille sellaisille ihmisille, jotka harrasteensa tai ammattinsa vuoksi rasittavat leukojensa alueita voimakkaasti.

Purentalihashieronta edistää koko kehon hyvinvointia rentouttamalla puremalihaksia ja lievittämällä pään ja niskan alueen kiputiloja.

Bruksismi vaivojen takana

Bruksismi eli hampaiden narskuttelu on yleinen vaiva, joka aiheuttaa monille särkyä ja kipua leuan, pään ja kasvojen alueella. Narskuttelu voi johtua stressistä, huonosta purennasta tai muista tekijöistä. Bruksismia esiintyy usein yöllä, mutta myös valvebruksismi on mahdollista.

Narskuttelun pitkäaikainen jatkuminen voi aiheuttaa hampaiden kulumista, leukanivelongelmia sekä lihasjännitystä, ja nämä puolestaan voivat johtaa päänsärkyihin ja moniin muihin vaivoihin.

Saatat kärsiä bruksismista eli hampaiden narskuttelusta, jos seuraavat oireet ovat sinulle tuttuja:

 • Hampaiden kulumisen merkit
 • Leukojen kipu tai jäykkyys
 • Päänsärky ja kasvokipu
 • Puremalihasten kireyden tunne
 • Korvien soiminen tai kipu
 • Herääminen yöllä hampaiden kiristyksen tuntemukseen
 • Niskan ja hartian alueen jännitys ja kipu
 • Hampaiden lohkeilu tai halkeilu

Hoitokeinoina käytetään purentakiskoja, purentalihasten hierontaa, stressinhallintaa ja joissakin tapauksissa botuliinihoitoa. Oikea-aikainen hoito ja ennaltaehkäisevät toimenpiteet ovat avainasemassa bruksismin aiheuttamien oireiden hallinnassa.

Käsittelyn kulku

Purentalihashieronnassa suuhygienisti käsittelee monipuolisesti eri alueita, jotta hoidolla saavutetaan paras mahdollinen rentoutus ja kivunlievitys.

Käsittelyalueet:

 • Kasvojen ja pään lihakset
 • Purentalihakset pään ulkopuolelta
 • Purentalihakset suun sisäpuolelta

Tyypillisesti suurimmat jännitykset ja kireydet löytyvät suun sisäpuolelta. Hieronnan aikana lihakset pehmenevät ja niiden aineenvaihdunta vilkastuu, mikä lievittää oireita ja edistää potilaan kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Jos suuhygienisti havaitsee merkkejä bruksismista, hän ohjaa potilaan hammaslääkärin vastaanotolle tarkempia tutkimuksia ja hoitosuosituksia varten. Vastaavasti hammaslääkäri voi suositella purentalihashierontaa osana bruksismin tai muiden purentaongelmien hoitoa.

Tehoa sarjahoidolla

Purentalihasten hieronta toimii tehokkaimmin sarjahoitona, sillä yksittäinen käynti voi tuoda tilapäistä helpotusta mutta ei välttämättä ratkaise pitkäaikaisia jännitystiloja. Sarjahoito mahdollistaa jatkuvan seurannan ja käsittelyn syventämisen. Tämä taas edistää purentalihasten pitkäaikaista rentoutumista ja kireyksien lievittämistä.

Sarjahoidon aikana suuhygienisti voi arvioida hoidon edistymistä ja mukauttaa hoitoa tarpeen mukaan. Sarjahoito auttaa myös opettamaan potilaille itsehoitokeinoja, jotka tukevat hoitoa ja ennaltaehkäisevät ongelmien uusiutumista.

Purentalihashieronta – UKK
Usein kysyttyä

Mikä on purentalihashieronta?

Se on hierontamuoto, joka keskittyy kasvojen, pään ja niskan alueen lihasten rentouttamiseen.

Kenelle se sopii?

Se soveltuu erityisesti henkilöille, jotka kärsivät bruksismista, päänsäryistä, niska-hartiaseudun jännityksistä tai purentaelimistön vaivoista.

Kuinka usein se tehdään?

Hoitoa suositellaan sarjahoitona. Hierontakertojen määrä ja tiheys määräytyy yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Kuinka pääsen purentalihashierontaan?

Voit varata ajan Helmiäisen suuhygienistin tekemään hierontaan joko puhelimitse tai verkossa. 

Mikä on purentalihashieronnan hinta?

Purentalihashieronta Hammaslääkäriasema Helmiäisessä maksaa tätä artikkelia kirjoitettaessa 55 euroa. Hieronta kestää 30 minuuttia. Ajantasaiset hintatiedot löydät hinnastosivultamme.

Voiko purentalihaksia hieroa itse?

Suuhygienistimme neuvoo sinulle tarvittaessa tehokkaita liikeharjoituksia, joiden avulla lievittää kipua ja jännitystiloja myös kotona. Yksinkertaisimmillaan omahoito voi sisältää rentoutus- tai hengitysharjoitteita, varsinkin jos jännitystilat ja kivut ovat stressiperäisiä. Helmiäisestä löydät myös kuvalliset voimisteluohjeet lihasten omatoimiseen rentouttamiseen.

Milloin tarvitaan hammaslääkäriä?

Jos suuhygienisti epäilee hieronnan aikana, että purentalihasten jännitys johtuu purentahäiriöstä tai toiminnallisesta ongelmasta, esim. bruksismista, hän ohjaa sinut varaamaan ajan hammaslääkärille.

Mistä purentaelimistön kivut johtuvat?

Syy erilaisiin kipuihin tai toimintahäiriöihin voi liittyä virheelliseen purentaan. On tyypillistä, että hampaat ohjaavat alaleukaa virheelliseen asentoon. Purentavaivoja voi syntyä myös, jos ihminen menettää hampaita eikä puuttuvia hampaita korvata esimerkiksi implantilla. Toisaalta huonosti istuvat tai liian matalat hammasproteesitkin saattavat olla vaivojen juurisyy.

Joskus vaivojen syy on hampaiden narskuttelussa eli bruksismissa. Narskuttelu kipeyttää puremalihaksia ja aiheuttaa hampaiden kulumista, jopa lohkeilua. 

Myös leukoihin kohdistuneet tapaturmat ja jotkut yleissairaudet (esim. reumataudit) voivat aiheuttaa kipuja leukanivelissä tai puremalihaksissa. 

Mitkä hoitomuodot helpottavat purentavaivoja?

Aivan aluksi tärkeintä on saada lihakset rentoutumaan ja kivut lievittymään. Lihaksia voidaan rentouttaa monella tavalla:

 • purentalihashieronnalla
 • liikeharjoituksilla ja voimistelulla
 • lämpöhoidolla
 • lääkehoidolla

Hyvin usein tärkein hoitomuoto on purentakiskohoito. Yksilöllisesti valmistettu purentakisko rentouttaa puremalihaksia, ohjaa alaleukaa aikaisempaa parempaan asentoon sekä suojaa hampaita lohkeamiselta ja kulumiselta. Purentakiskoa käytetään säännöllisesti öisin.

Akuutin vaiheen jälkeen hammaslääkäri voi korjata purentaa hiomalla, oikomishoidolla tai korvaamalla puuttuvia hampaita esimerkiksi proteeseilla.  

YHTEENVETO

Purentaelimistöön kuuluvat leukanivelet, puremalihakset, hampaisto ja niihin läheisesti liittyvät kudokset. Tavallisia purentaelimistön kiputiloja ja toimintahäiriöitä ovat leukanivelen tai puremalihasten kipu, rajoittunut suun avaus ja leukanivelen rahina tai naksuminen. Oireita ovat usein myös päänsärky, kasvokivut sekä kivut korvissa, niskassa ja hartioissa. 

Purentaelimistöön liittyvät vaivat ovat varsin yleisiä. Vaivoja esiintyy kaikenikäisillä. Erityisen yleisiä nämä vaivat ovat 35–50-vuotiailla naisilla. Yleensä purentavaivat ovat lieviä, eivätkä ne siksi vaadi hammaslääkärin hoitoa.

Purentalihashieronta vähentää purentalihasten kipua, poistaa lihasjännitystä sekä rentouttaa kasvojen ja pään aluetta.  Hieronnan aikana suuhygienisti keskittyy purentalihasten, kasvojen ja niskan alueen lihasten rentouttamiseen ja jännitysten lievittämiseen.

Purentalihashieronta on erityisen hyödyllistä niille, jotka kärsivät bruksismista eli hampaiden narskuttelusta. Usein juuri narskuttelu aiheuttaa päänsärkyä, leukakipua sekä muita purentaelimistön ongelmia.

Helmiäisen purentalihashieronta

Hammaslääkäriasema Helmiäisen tarjoama purentalihashieronta sisältää yksilöllisesti räätälöidyn suuhygienistikäynnin, jonka aikana käsitellään kasvojen, pään ja niskan lihaksia. Hieronta lievittää lihasten jännitystä, parantaa verenkiertoa ja edistää yleistä hyvinvointia. Lisäksi se lieventää välittömästi kehossa tuntuvaa stressiä, joka usein pahentaa narskuttelutaipumusta.

Purentalihashieronta tehdään usein hoitosarjana, jonka aikana suuhygienisti seuraa hoidon edistymistä ja tekee tarvittavia säätöjä hoitosuunnitelmaan. Asiakkaille annetaan myös ohjeita itsehoidon tueksi, jotta he voivat jatkaa lihasten rentouttamista kotona.

Suuhygienistin toteuttama purentalihashieronta on investointi hyvinvointiin. Se ei ainoastaan lievitä oireita lyhyellä aikavälillä vaan auttaa myös ehkäisemään purentalihasten ongelmia tulevaisuudessa. Suunterveyden ammattilaisena Helmiäisen ammattitaitoinen suuhygienisti havaitsee myös tilanteet, joissa tarvitaan hammaslääkärin apua. 

Purentaelimistön vaivat ovat hoidettavissa

Purentaelimistön (leukanivelet, puremalihakset, hampaisto) kivut ja toimintahäiriöt reagoivat oikeansuuntaiseen hoitoon yleensä hyvin. Koska vaivojen syyt ovat moninaiset, myös hoitokokonaisuus on syytä räätälöidä yksilöllisesti.

Purentaelimistön kliininen tutkimus kuuluu jokaiseen hammastarkastukseen

Narskuttelu ja muut purentavaivat ovat hoidettavissa. Älä jää yksin. Olet lämpimästi tervetullut Helmiäiseen!