Hammaslääkäriasema Helmiäinen

Invisalign-konsultaatio Tampere

Invisalign-oikomishoito tuo apua purentaongelmiin

Purentaongelmien hoito on tärkeää, koska purennan häiriöt johtavat usein monenlaisiin ongelmiin: plakin kertymiseen, hampaiden kulumiseen, iensairauksiin ja jopa leuka- ja nivelvaivoihin. Oikomishoito voidaan tehdä perinteisillä oikomiskojeilla. Myös kalvo-oikominen esimerkiksi Invisalign-tekniikalla on mahdollista.

Invisalign-oikomishoito tehdään läpinäkyvillä, irrotettavilla muovikalvoilla. Hoito sopii sekä esteettisten haittojen että toiminnallisten purentahäiriöiden korjaamiseen. Arvio hoidon sopivuudesta tehdään maksuttoman Invisalign-oikomishoidon konsultaatiokäynnin aikana.

  • Oikomishoidon hinta määräytyy hoidon vaativuuden ja keston mukaan.
  • Yleensä hinta asettuu 2500 euron ja 5000 euron tietämille.
  • Hinta selviää konsultaatiokäynnillä.
  • Oikomishoidon voi maksaa myös osamaksulla.

Invisalign-hoito etenee kolmessa vaiheessa

Oikomishoito Tampere

1. Konsultaatiosta hoitosuunnitelmaan

Invisalign-hoito tehdään terveeseen ja tarkastettuun suuhun. Ilmaisen konsultaation aikana hammaslääkäri ja asiakas kartoittavat hoidon tavoitteita sekä sitä, sopiiko Invisalign-hoito näiden tavoitteiden saavuttamiseen.

Jos kalvo-oikominen on asiakkaalle sopivin vaihtoehto, siirrytään hoidon suunnittelemiseen. Hammaslääkäri ottaa valokuvia, röntgenkuvia ja digitaalisia skannauksia tai jäljennöksen asiakkaan hampaista. Näitä käytetään muun muassa yksilöllisten oikomiskalvojen tilaamiseen. Invisalgn-kalvojen toimitusaika on noin viikko.

2. Oikomishoito

Kun sarja yksilöllisiä kalvopareja on valmistettu ja toimitettu Helmiäiseen, asiakas saa ne jokapäiväiseen käyttöönsä. Yhtä kalvoparia käytetään keskimäärin 1–2 viikkoa. Tämän jälkeen kalvot vaihdetaan uusiin, aiempaa tiukempiin kalvoihin.

Oikomishoito on lyhimmillään kolmen kuukauden mittainen. Useimmiten hoito kestää vuodesta puoleentoista vuoteen.

3. Tulokset ja tulosten ylläpito

Oikomishoidon kuluessa asiakas käy hammaslääkärillä esimerkiksi 4–6 viikon välein. Kun viimeinen kalvopari on käytetty loppuun, on lopputulos nähtävissä. Lopputulosta pidetään yllä ns. ylläpitohoidolla.

Usein kysyttyä Invisalign-oikomishoidosta

Mikä Invisalign on?

Invisalign on oikomishoito, jossa hampaita siirretään irrotettavien, läpinäkyvien kalvojen avulla. Hoitoprosessin aikana kalvot vaihdetaan uusiin muutaman viikon välein. Asteittain tiukentuvat kalvot siirtävät hampaita vähitellen kohti haluttua lopputulosta. Kalvo-oikominen on usein erinomainen vaihtoehto perinteisten oikomismuotojen rinnalla.

Mitä materiaalia kalvot ovat ja miltä ne näyttävät?

Oikomiskalvot ovat patentoitua, joustavaa SmartTrack®-muovia. Koska oikomiskalvot ovat ohuet ja läpinäkyvät, hoito on lähtökohtaisesti huomaamatonta ja mukavaa.

Kuinka kalvo-oikomishoito toimii?

Oikomishoito suunnitellaan digiavusteisesti. Hammaslääkäri luo digitaalisten kuvien ja röntgenkuvien pohjalta kolmiulotteisen suunnitelman, jonka mukaan hoito etenee ja jonka pohjalta myös yksilölliset oikomiskalvot valmistetaan. Tarkka digitaalinen mallinnus takaa sen, että kalvot sopivat täsmällisesti asiakkaan hampaistoon ja kaikki hoidon tavoitteet saavutetaan suunnitelman mukaisessa ajassa.

Mitkä ovat kalvo-oikomisen hyödyt?

Invisalign-kalvot ovat käytännössä näkymättömät. Ne otetaan pois suusta vain syömisen, juomisen ja hampaiden puhdistamisen ajaksi tai sellaisissa erityistilanteissa, joihin oikomiskojeet eivät sovi. Kalvot lyhentävät useimmiten hoidon kestoa ja vähentävät kaikkea oikomiseen liittyvää epämukavuutta. Koska ne poistetaan ruokailun ajaksi, mitään ruokarajoitteita ei ole.

Saanko varmasti tasaisen hammasrivistön?

Koska hoito suunnitellaan tietokoneavusteisesti, asiakas näkee lopputuloksen tietokoneen ruudulta jo ennen hoidon varsinaista alkamista. Jos asiakas sitoutuu hoitoon ja noudattaa tunnollisesti saamiaan ohjeita, suunniteltu lopputulos myös saavutetaan.

Sopiiko tämä oikomismuoto kaikille?

Invisalign-oikomishoito sopii lähes kaikenlaisiin tarpeisiin. Mikään olosuhde tai terveydentila ei automaattisesti sulje pois kalvo-oikomista. Joissakin tilanteissa hammaslääkäri voi kuitenkin todeta, että jokin muu hoitomuoto sopii asiakkaalle paremmin kuin Invisalign. Invisalign-hoidon sopivuutta voi arvioida vain suunterveyden ammattilainen, jolla on Invisalign-koulutus ja kokemusta kalvo-oikomisesta.

Oikomishoito tehdään aina hoidettuun ja terveeseen suuhun.

Alle 18-vuotiaiden oikomishoito käynnistyy aina oikomishoidon erikoishammaslääkärin vastaanotolla. Helmiäisessä oikomishoidon erikoishammaslääkäreitä ovat Mirka Nurmi ja Jenni Jansson.

Tarjoavatko kaikki hammaslääkärit Invisalign-hoitoa?

Kaikki hammaslääkärit eivät tarjoa Invisalignia. Kaikkien hammaslääkäreiden, jotka tahtovat hoitaa asiakkaitaan Invisalign-järjestelmällä, on saatava koulutus. Tällä hetkellä maailmassa on yli 90 000 hammaslääkäriä, jotka on koulutettu hoitamaan asiakkaitaan Invisalign-järjestelmällä.

Kuinka pitkään hoito kestää?

Hoidon kesto riippuu alkutilanteesta ja hoidon tavoitteista. Keskimäärin hoito kestää vuodesta puoleentoista vuoteen. Tuloksia toki alkaa näkyä jo muutaman viikon päästä hoidon alettua.

Kuinka usein kalvot vaihdetaan?

Kalvot vaihdetaan yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaan. Hoitosuunnitelman tekee hammaslääkäri, ja hoito-ohjeiden noudattaminen on tärkeää. Useimmiten kalvot vaihdetaan uusiin viikon tai kahden välein.

Montako tuntia päivässä kalvoja on pidettävä?

Oikomiskalvoja pidetään paikoillaan 22 tuntia vuorokaudessa. Ne otetaan pois vain syömisen, juomisen ja hampaiden puhdistuksen ajaksi.

Kuinka usein pitää käydä hammaslääkärin luona?

Hammaslääkärissä käydään yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaan, yleensä 4–6 viikon välein. Hammaslääkärikäynneillä ammattilainen varmistaa sen, että hoito etenee oikein ja suunnitelman mukaisesti.

Minulla on jo hammasraudat. Invisalign ei varmastikaan sovi minulle?

Tämä selviää hammaslääkärin vastaanotolla. Usein – ei aina – oikomiskalvoja voidaan käyttää rinnan jonkin muun oikomislaitteen kanssa.

Minulle on tehty vuosia sitten oikomishoito, mutta hampaat ovat liikkuneet sen jälkeen. Sopiiko kalvo-oikominen minulle?

Jos hampaiden asento on palautunut aiemmin tehdyn oikomishoidon jälkeen, korjaava hoito voidaan tehdä useimmiten oikomiskalvoilla. Asia selviää parhaiteen Invisalign-hammaslääkärin vastaanotolla.

Voiko hoitoa tehdä, jos minulla on hammaslaminaatit tai -kruunut?

Hammaskruunut ja -laminaatit eivät yleensä aiheuta ongelmia. Joskus Invisalign-hoidossa hampaaseen kuitenkin kiinnitetään liikkeiden auttamiseksi pieniä hampaanvärisiä komposiittimateriaaleja, joita kutsutaan ”kiinnikkeiksi”. Niitä on vaikeampi kiinnittää keinotekoisiin hammaskruunuihin kuin omiin, alkuperäisiin hampaisiin. Jokainen tilanne on yksilöllinen, ja tämän asian arvioimiseen tarvitaan aina Invisalign-hammaslääkäri.

Voiko hoitoa tehdä, jos minulla on siltoja?

Kalvo-oikominen perustuu yksittäisten hampaiden siirtämiseen. Koska hammassilloissa hampaita on kiinnitetty yhteen, silta voi olla liian kova vastus kalvoille. Asian arvioi aina hammaslääkäri.

Näkevätkö muut, että minulla on oikomislaite suussa?

Läpinäkyvät kalvot tekevät hoidosta huomaamattoman. Erittäin lähellä oleva voi toki huomata, että suussa on oikomislaite.

Saako kalvoja ottaa pois suusta esimerkiksi juhlien ajaksi?

Erityistilanteessa kalvot voi poistaa, kunhan kyseessä on poikkeustilanne. Hoito on tehokas vain, jos kalvot ovat paikallaan vähintään 20 tuntia vuorokaudessa. Suositeltu käyttöaika on 22 tuntia vuorokaudessa.

Mitä ruoat ja juomat ovat kiellettyjä hoidon aikana?

Ruokarajoitteita ei ole, koska kalvot otetaan pois syömisen ja juomisen ajaksi. Hoidon aikana on hampaat ja hammasvälit sekä itse oikomislaite on puhdistettava huolellisesti aina ruokailujen jälkeen.

Sattuuko oikomishoito?

Kalvosta uuteen vaihdettaessa pieni särky ja paineentunne ovat normaaleja ilmiöitä. Paineentunne ja pieni epämukavuus kertovat siitä, että hoito toimii.

Onko normaalia, että hampaani tuntuvat heiluvan, kun otan kalvot pois suustani?

Tämä on normaalia ja kuuluu hoitoon. Jos asia huolestuttaa, siitä kannattaa puhua hammaslääkärin kanssa.

Tehoaako hoito, jos pidän kalvoja suussani vain nukkuessani?

Ei tehoa. Hoito tehoaa vain, jos kalvoja pidetään suussa 22 tuntia vuorokaudessa.

Pystyykö Invisalign-laitteen kanssa puhumaan normaalisti?

Kun suu tottuu oikomislaitteeseen, puhuminen sujuu normaalisti. Ensimmäisen parin viikon aikana puhuminen saattaa tuntua hassulta ja vähän vaikealtakin.

Värjääkö tupakointi oikomiskalvoja?

Todennäköisesti. Siksi on suositeltavaa lopettaa tupakointi oikomishoidon alkaessa.

Voinko syödä purukumia kalvot suussa?

Kalvojen kanssa ei voi syödä purukumia, koska purukumi voi tarttua kalvoihin. Kalvot otetaan pois aina, kun syödään tai juodaan jotain.

Voivatko kalvot irrota, kun nukun?

Kalvot ovat tiukasti kiinni hampaistossa. Niiden irtoamista ei tarvitse pelätä, kun ne ovat paikoillaan. Ensimmäisellä käynnillä hammaslääkäri opastaa asiakasta tarkasti siinä, kuinka oikomiskalvot irrotetaan ja asetetaan paikoilleen napakasti.

Kuinka kalvot puhdistetaan?

Oikomislaitteet puhdistetaan harjaamalla ja huuhtelemalla ne kädenlämpöisellä vedellä. Tämän lisäksi käytetään Invisalign-puhdistustuotteita. Jokaisen aterian jälkeen hampaat tulee puhdistaa ennen kuin kalvot kiinnitetään takaisin hampaisiin.

Voiko kalvot asettaa takaisin suuhun, kun on syönyt mustikoita tai muuta värjäävää?

Kyllä, koska hampaat puhdistetaan huolellisesti ennen kalvojen asettamista paikoilleen.

Mitä teen, jos Invisalign-kalvo häviää?

Jos kalvo katoaa, ollaan yhteydessä omaan hammaslääkäriin.

Voinko tilata kalvot suoraan Invisalign-valmistajalta?

Kalvoihin kannattaa suhtautua kuten reseptilääkkeisiin: ne saa ainoastaan hammaslääkärin kautta. Invisalign-valmistaja toimittaa kalvoja vain koulutetuille hammaslääkäreille.

Voiko hoidon maksaa osamaksulla?

Kyllä voi. Voit lukea lisää Resurs Bank -osamaksusta täällä.

Tarvitsenko tukea hampaille, kun ne ovat suoristuneet?

Jos hoitotulosten halutaan säilyvän, tarvitaan ylläpitohoitoa. Tulosta voi ylläpitää pitämällä ns. retentiokalvoa öisin. Toinen vaihtoehto on se, että hampaiden takapinnalle kiinnitetään lanka, joka pitää hampaita niiden uudessa asennossa

Miten Invisalign eroaa muista oikomiskalvoista?

Invisalign-hoitoa on tehty tutkittu pidempään ja enemmän kuin mitään muuta kalvo-oikomisjärjestelmää. Asiakkaan kannalta merkittävää on myös se, että Invisalign tarjoaa laajan koulutuksen ja tuen kaikille hoitoa toteuttaville hammaslääkäreille. Lisensoidun Invisalign-hammaslääkärin luona oikomishoitoa tarvitseva asiakas on turvallisissa käsissä.