Hammaslääkäriasema Helmiäinen

Purentakisko

Purentakisko on ylä- tai alahampaisiin asetettava, irrotettava, usein muovinen suoja. Sen tarkoitus on rentouttaa purentalihaksia, vapauttaa painetta leukaniveliltä sekä suojata hampaita.

Purentakiskoa suositellaan henkilöille, jotka narskuttelevat hampaitaan tai tapaavat purra hampaitaan kovaa yhteen. Narskuttelu ja yhteenpureminen voivat aiheuttaa mm. hampaiden kulumista, hammaskiilteen vaurioitumista, purentalihasten ja leuan jännitystä, kiputiloja, leukavammoja sekä päänsärkyä.

Lähtökohtaisesti kiskoa käytetään nukkuessa, mutta joissakin tapauksissa voit käyttää kiskoa muulloinkin, esimerkiksi autoa ajaessasi tai päätetyötä tehdessäsi.

purentakisko Tampere

Purentakisko suojaa ja rentouttaa

Hampaiden suojaaminen

Hampaiden narskuttelu on yleinen vaiva. Narskuttelu kuluttaa hampaan kiillettä. Ellei narskuttelija suojaa hampaitaan purentakiskolla, voi narskuttelu pahimmassa tapauksessa kuluttaa hampaat aivan ikenien tasolle, 

Narskuttelu ei ole aina äänekästä. Voit vaurioittaa hampaita nukkuessasi, jos tiedostamattasi puret leukoja voimakkaasti yhteen.

Jos purenta ei tunnu aamuisin omalta, jos hampaat kipeytyvät tai pään ja kaulan alueen lihakset ovat jännittyneet, kärsit todennäköisesti narskuttelusta tai hampaiden yhteen puremisesta, 

Purentalihasten rentouttaminen

Purentaperäisissä vaivoissa krooniset kasvo- ja niskakivut sekä toistuvat päänsäryt ovat yleisiä. Usein esimerkiksi migreenityyppiseen päänsärkyyn liittyy purentaperäisiä vaivoja. Purentavaivat voivat tällöin joko aiheuttaa tai pahentaa päänsärkyä.

Purentakisko voi joskus tuoda parhaan avun pään ja kaulan alueen lihasten jäykkyyteen. Jos kiskolla ei saada riittävää hyötyä, voidaan tilannetta auttaa myös purentalihashieronnalla tai lihaksia rentouttavilla botuliinipistoksilla.

Leukanivelten suojaus

Leukanivel yhdistää alaleuan kalloon.  Leukanivelet joutuvat kovalle rasitukselle esimerkiksi, kun ihminen puhuu, pureskelee ja haukottelee. Leukanivelen välilevyn vaurioon viittaavat leukalukko, rajoittunut suun avaus sekä kipu nivelen alueella. 

Kipu nivelessä ja sen ympäristössä tuntuu epämiellyttävältä. Joskus kipu voi jopa rajoittaa nivelen liikettä. Hampaiden välissä pidettävä purentakisko pitää niveltilan auki, jolloin aineenvaihdunta niveltilassa paranee. Myös välilevyvaurioihin viittaavat oireet vähenevät usein purentakiskon käytön myötä. 

Purentakiskot valmistetaan aina yksilöllisesti

Hammaslääkäri valmistaa purentakiskon aina yksilöllisesti potilaan suuhun sopivaksi. Aluksi hampaista otetaan malli jäljennösaineella tai skannaamalla. Tämän mallin perusteella valmistetaan yksilöllinen purentakisko.

Tyypillisesti purentakisko on muovinen suoja, jonka voi asettaa ja ottaa pois koska tahansa. Useimmat käyttävät purentakiskoa nukkuessaan. Moni käyttää kiskoa myös suorittaessaan keskittymistä vaativia tai stressaavia tehtäviä, joiden aikana he tapaavat purra hampaitaan kovaa yhteen.

purentakisko tampere
purentakiskot tampere

1. Mikä purentakisko on?

Purentakisko on suuhun soveltuvasta muovista valmistettu laite, joka suojaa hampaita ja hampaisiin tehtyjä rakenteita sekä auttaa purentalihaksia rentoutumaan. Kiskon avulla voidaan hoitaa suun ja hampaiden toimintahäiriöitä, kuten hampaiden kulumista ja leuan kipuilua.

2. Mihin kiskoa käytetään?

Purentakiskoa käytetään hammaslääkärin diagnosoimiin purentaelimen toimintahäiriöihin, kuten lihas- tai nivelperäisiin vaivoihin. Usein sitä käytetään myös hampaiden narskutteluun eli bruksismiin. Purentakisko voi auttaa lievittämään kasvojen ja niska-hartiaseudun lihasjäykkyyttä sekä leukanivelten tai puremalihasten kipua. Lisäksi se vähentää leukanivelestä peräisin olevia ääniä ja suun avaamiseen liittyviä vaikeuksia.

3. Kenelle kisko sopii?

Purentakisko sopii lähes kaikille aikuisille, jotka kärsivät purentaelimen toimintahäiriöistä. Se ei kuitenkaan välttämättä sovi uniapneasta kärsiville, sillä yöllinen käyttö voi lisätä uniapnean tai kuorsauksen määrää. Lapsille purentakiskoa suositellaan vain erikoistuneen erikoishammaslääkärin valvonnassa.

4. Miten purentakisko valmistetaan?

Purentakisko valmistetaan hammaslääkärin tekemän yksilöllisen tutkimuksen ja diagnoosin perusteella. Hammaslääkäri ottaa hampaistosta joko digitaaliset 3D-mallit tai perinteiset mallit, joiden perusteella hammaslaboratoriomme  valmistaa yksilöllisesti sopivan purentakiskon.

5. Milloin ja kuinka kauan purentakiskoa käytetään?

Purentakiskoa käytetään pääsääntöisesti öisin, mutta sitä voi käyttää myös päivisin tarpeen mukaan. Käyttöaika vaihtelee yksilöllisesti riippuen purentaelimen toimintahäiriön vakavuudesta ja oireiden ilmenemisestä. Kiskon käyttöä jatketaan niin kauan kuin oireita esiintyy.

6. Kuinka nopeasti purentakisko auttaa?

Purentakiskon vaikutus on yksilöllinen ja riippuu purentaelinten toimintahäiriön laadusta ja vakavuudesta. Joissakin tapauksissa vaikutus voi olla havaittavissa jo muutaman päivän käytön jälkeen, kun taas toisilla vaikutuksen huomaaminen voi kestää useita viikkoja tai kuukausia.

7. Voiko purentavaivoja hoitaa muilla keinoilla kuin purentakiskolla?

Purentakiskohoidon rinnalla tai yksinään voidaan käyttää muun muassa purentalihashierontaa, lääkkeellistä hoitoa tai botuliini-injektioita. Myös aktiivinen omahoito auttaa purentaongelmien ratkomisessa. 

8. Paljonko purentakisko maksaa?

Purentakiskohoidon hinta koostuu hammaslääkärin työstä sekä laboratorion osuudesta. Hintaan vaikuttaa, tekeekö hoidon yleishammaslääkäri vai purentafysiologiaan erikoistunut erikoishammaslääkäri.

Suuntaa-antavia hintoja löydät hinnastosivultamme

9. Voiko purentakisko auttaa hampaiden narskutteluun?

Kyllä, purentakisko on tehokas apuväline hampaiden narskuttelun eli bruksismin hoitoon. Se suojaa hampaita kulumiselta ja vähentää purentalihasten jännitystiloja.

10. Kuinka purentakisko vaikuttaa käyttäjään?

Purentakisko voi vähentää tehokkaasti hampaiden kulumista ja puremalihasten jännitystä, minkä seurauksena myös lihasperäiset päänsäryt ja kasvokivut usein lievittyvät.  Kiskon käyttö voi myös vähentää leukanivelten rasitusta.