Hammaslääkäriasema Helmiäinen

Hampaiden paikkaus Tampere

Karies eli tutummin hampaiden reikiintyminen on yleinen hammassairaus niin lapsilla kuin aikuisillakin. Kariesta voidaan ehkäistä huolellisella hampaiden hoidolla, mutta joidenkin ihmisten hampaat ovat alttiit reikiintymään hyvästä hoidosta riippumatta.

Suun tutkimuksessa löydetyt kariekset tulee aina paikata, tai ainakin niiden pysähtymistä pitää jäädä seuraamaan: hoitamattomat kariekset vaikuttavat merkittävästi suun terveyteen ja näin myös koko yleisterveyteen. Toisinaan myös vanha paikka lohkeaa. Tällaisessa tilanteessa hampaan paikkaus uudelleen on tarpeen.

hammaslääkäri Katariina Moberg Tampere, hammassärky tampere

Miten hammas paikataan?

Hampaiden paikkaus tehdään suoralla tai epäsuoralla menetelmällä.

Suoralla tekniikalla paikka tehdään potilaan suussa heti valmiiksi. Toimenpide voidaan tehdä paikallispuudutuksessa täysin kivuttomasti. Paikkausaineena on tavallisesti yhdistelmämuovi, joka kovetetaan paikalleen LED-valoa käyttäen. Toimenpiteen kesto on muutamasta minuutista puoleen tuntiin riippuen paikan koosta.

Epäsuoralla tekniikalla paikkaus tehdään muutoin samalla tavalla kuin suoralla tekniikalla tehty täyte, mutta paikka valmistetaan suun ulkopuolella. Aluksi poraamalla muotoillusta hampaasta otetaan jäljennös. Joskus jäljennös tehdään perinteisellä menetelmällä eli jäljennösaineella. Vaihtoehtoisesti hammas voidaan skannata suukameraa käyttämällä.  Jäljennöksen avulla hammaslaboratoriossa tai jyrsinlaitteella valmistetaan tarkalleen hampaan muotoihin sopiva pysyvä täyte, joka kiinnitetään hampaaseen kiinnityssementillä.

Helmiäisen vastaanotolla on käytössä uusinta tekniikkaa oleva skanneri ja jyrsinlaite, joiden avulla keraaminen paikka voidaan tehdä valmiiksi jo samalla vastaanottokäynnillä.

Hampaan paikkamateriaalin valinnassa tulee ottaa huomioon paikan kestävyys, hinta ja esteettisyys. Keskustelemme kanssasi eri vaihtoehdoista sekä kustannuksista ja valitsemme parhaan hoitovaihtoehdon juuri sinun tarpeisiisi.