Hammaslääkäriasema Helmiäinen

Kivunhoito

Kasvokipu tai leukakipu voi johtua monesta syystä. Onnistunut kivunhoito vaatii pitkää kokemusta ja alan erityispätevyyttä. Kivun taustalta saattaa löytyä esimerkiksi lihasjännitystä, leukanivelen ongelmia tai hampaasta levinnyt tulehdus. Joskus kasvokipu tai leukakipu pitkittyy ja muuttuu jatkuvaksi. Kipupotilas käy ehkä monella vastaanotolla, mutta selkeää syytä tai toimivaa hoitomuotoa ei kivulle löydy. Kun näin käy, ei kannata jäädä kamppailemaan kivun kanssa vaan selvittää tilannetta yhdessä kipuspesialistin kanssa.

Kaikenlaisia kipuja – myös pitkittyneitä, hermoperäisiä kasvokipuja – voidaan hoitaa. 

kivunhoito hampaan paikkaus tampere

Äkillinen kasvo- tai leukakipu

Äkillisen kasvo- tai leukakivun aiheuttajat voivat löytyä hampaista, suun limakalvoilta, puremalihaksista, leukanivelistä tai jännitysniskasta. Useimmiten äkillinen, tulehduksellinen kiputila hoidetaan hammaslääkärin tai lääkärin vastaanotolla. Puremalihas- ja leukanivelvaivojen perushoitomuotoja ovat tulehduskipulääkkeet, purentakiskot sekä leukojen liike- ja rentoutusharjoitukset.

Pitkittynyt kasvokipu

Suurin osa pitkittyneistä kasvokivuista on puremalihas- ja leukanivelkipuja. Lihas- ja nivelperäisten kipujen hoitamiseen voidaan tarvita erikoishammaslääkäriä, joskus myös kipuspesialistia. Pitkittyneiden leukanivelkipujen ja -oireiden hoitoa ovat leukakirurgiset hoidot, kuten nivelpistokset, tähystykset ja vaikeimmissa tiloissa avoleikkaukset. Pitkittyneiden puremalihaskipujen kivunhoito sisältää fysioterapeuttisia hoitomuotoja, hierontaa, rentoutushoitoja, laserkäsittelyä ja lääkehoitoa.

Osassa kasvojen alueen kivuista on hermovauriotausta. Hermovauriokipu on yleensä voimakasta ja sähköiskumaista. Se kestää sekunteja tai minuutteja, harvemmin yhtäjaksoisesti pidempään.

Tunnetuin hermoperäinen kiputila on kolmoishermosärky. Se on kuitenkin suhteellisen harvinainen, eikä siihen liity hermovauriota. Sitä vastoin kolmoishermosäryn tyyppiset kiputilat ovat huomattavasti yleisempiä. Tällainen kiputila voi ilmaantua esimerkiksi hampaanpoiston jälkeen tai juurihoitohampaaseen.

Oli kasvo- tai leukakipusi millaista tahansa, älä epäröi ottaa yhteyttä – me autamme.