Hammaslääkäriasema Helmiäinen

Hampaiden laservalkaisu – 10 kysymystä

Julkaistu: 18.8.2021

Hampaiden valkaisu Tampere

Hampaiden valkaisu on yleinen, nopea ja ammattilaisen tekemänä turvallinen toimenpide. Lopputulos yllättää asiakkaan, lisääpä se usein myös elämänlaatua. Puhtailla valkoisilla hampailla on helppo hymyillä.

Ehkä olet harkinnut hampaiden valkaisua ja vertaillut vaihtoehtoja, hintoja ja lupauksia. Jollei hampaiden valkaisu ole sinulle tuttu toimenpide, valkaisuun hakeutuminen voi myös jännittää.

“Hampaiden valkaisu on kivuton toimenpide, eikä sitä kannata etukäteen jännittää. Kerron koko toimenpiteen ajan mitä tehdään, ja näin ollen tiedät koko ajan, mitä tapahtuu”, kertoo Helmiäisen suuhygienisti Tanja Ihalainen.

Blogipostauksen asiantuntijoina toimii koko Helmiäisen suuhygienistitiimi.

1. Mikä on hampaiden laservalkaisu?

Hampaiden laservalkaisu on ajantasaisen tutkimustiedon mukaan tehokkain ja hammasystävällisin valotehostettu valkaisumenetelmä. Laservalo ei itsessään valkaise hampaita. Valkaisu perustuu ensi sijassa peroksidigeelin toimintaan; laservalo puolestaan tehostaa peroksidin toimintaa.

”Laservalkaisu on tehokkain ja hellävaraisin valkaisumenetelmä. Meillä Helmiäisessä on diodilaser ja aineena 35-prosenttinen vetyperoksidi.” (SHG Tanja Ihalainen)

2. Tehoavatko valkaisevat hammastahnat?

Kotioloissa hampaan pinnan värjäymiä voidaan jossain määrin poistaa vaalentavilla hammastahnoilla. Toiset näistä poistavat pinnallisia värjäymiä kemiallisesti, toiset mekaanisesti. Arkikäyttöön suuhygienistimme suosittelevat sellaisia valkaisutahnoja, jotka poistavat värjäymiä kemiallisesti. Mekaanisesti valkaisevat tahnat hankaavat hampaan pintaa, ja pitkällä aikavälillä tämä voi aiheuttaa ongelmia kiilteelle.

”Suosittelen kemiallisesti vaalentavaa hammastahnaa erityisesti hampaiden valkaisun jälkeen. Tällainen tahna ylläpitää hienosti vastaanotolla tehdyn valkaisun tulosta”, kertoo suuhygienisti Erika Fredriksson.

3. Löytyykö muita valkaisukonsteja?

Jos valkaisevat tahnat ja muut kotikonstit eivät tuota toivottua tulosta mutta laservalkaisu tuntuu liian järeältä toimenpiteeltä, muitakin vaihtoehtoja on:

 • Soodapuhdistus eli jauhepuhdistus, jossa vedenpaineen, ilmanpaineen ja jauheen avulla hampaiden pinnoilta poistetaan pinnalliset värjäymät
 • Kevytvalkaisu, jossa peroksidigeelin toimintaa tehostetaan LED-valolla
 • Hammaslaboratoriossamme valmistettavat kotivalkaisulusikat, joiden avulla lievästi värjääntyneitä hampaita vaalennetaan pikku hiljaa kotioloissa

 

4. Miten hampaiden valkaisu tehdään?

Ennen hampaiden valkaisua suuhygienisti tarkistaa suun tilanteen. Jos kaikki on kunnossa eikä hammaskiveäkään ole, laservalkaisu voidaan tehdä.

 1. Hampaiden valkaisu aloitetaan aina hohkakivijauhepesulla, jonka jälkeen suu huuhdellaan vedellä.
 2. Hohkakivijauhekäsittelyn jälkeen suuhygienisti ja asiakas tutkivat yhdessä hampaiden alkuvärin.
 3. Suuhun asetetaan aukipitäjä, joka pitää huulet pois edestä.
 4. Ikenet suojataan huolellisesti iensuoja-aineella, joka kovetetaan uv-valolla.
 5. Hampaille levitetään valkaisuainetta (vetyperoksidi).
 6. Valkaisuaineen tehoa tehostetaan laserilla laitevalmistajan ohjeiden mukaan.
 7. Valkaisuaine huuhdellaan pois.
 8. Kohdat 5, 6 ja 7 tehdään lähes aina kaksi kertaa.
 9. Lopuksi poistetaan iensuoja-aine ja suun aukipitäjä ja käydään läpi hampaiden valkaisun jälkihoito-ohjeet.  Jälkihoito-ohjeet asiakas saa aina mukaan myös kirjallisina.
 10. Aivan viimeiseksi asiakas ja suuhygienisti tutkivat lopputulosta ja vertaavat tulosta alkutilanteeseen.

”Hampaiden vaalenemistulos on yksilöllistä, eikä sitä voi vertailla hampaistojen välillä tai ennustaa etukäteen”, ammattilaisemme muistuttavat.

hampaiden valkaisu tampere hampaiden laservalkaisu tampere
Napauta kuvaa ja varaa aika konsultaatioon tai valkaisuun!

5. Sattuuko valkaisu?

Valkaisu on kivuton toimenpide, kun ikenet, ienvetäytymät ja kulumat suojataan huolella.

Hampaita voi vihloa sähköiskumaisesti valkaisun jälkeen. Vihlontaan voi tarvittaessa ottaa särkylääkettä. Myös vihloville hampaille tarkoitettu hammastahna auttaa.

Hampaiden laservalkaisu Tampere

6. Millaisia tuloksia on odotettavissa?

Lopputulos on jokaisella yksilöllinen, eikä sitä voi ennustaa. Lähes aina ero entiseen on merkittävä. Hampaat ovat heti hoidon jälkeen kirkkaat ja muutamaa astetta aiempaa vaaleammat. Vaalenemisprosessi jatkuu valkaisun jälkeenkin vielä parin vuorokauden ajan.

On hyvä muistaa, etteivät hampaiden paikat, implantit ja kruunut vaalene valkaisuaineella.
Suuhygienisti Sanna-Mari Raitoharju kertoo:

”Suosittelen yleensä tekemään hampaiden valkaisun ennen implanttien asentamista tai kruunujen tai laminaattien laittamista. Myös etualueen hampaita paikattaessa mahdollinen valkaisu on hyvä tehdä ennen paikkausta.”

7. Kuinka pitkään tulos säilyy?

Hampaiden valkaisun tulosten kesto on yksilöllistä. Yleensä tulos säilyy hyvänä 1–2 vuotta.
Tuloksen kesto ja ruokavalio ovat yhteydessä toisiinsa. Jos syö ja juo päivittäin paljon värjääviä elintarvikkeita – esimerkiksi kahvia, teetä, marjoja, värikkäitä ruokia – voi varautua siihen, että tulosten kesto ei yllä kahteen vuoteen.

Hampaiden huolellinen harjaus kahdesti päivässä sekä hammasvälien päivittäispuhdistus pidentävät valkaisutuloksen kestoa.

Hampaiden laservalkaisun voi tehdä korkeintaan kerran vuodessa. Liian usein tehtävä valkaisu saattaa pitkällä aikavälillä kuluttaa kiillettä. Laservalkaisujen välissä tulosta voi tietenkin freesata esimerkiksi kevytvalkaisulla tai vaikkapa soodapuhdistuksella.

”Hyvälaatuiset ammattituotteet sisältävät kiillettä suojaavia aineita, joiden ansiosta kiille ei valkaisussa vaurioidu”, suuhygienisti Marianne Rönkkönen korostaa.

8. Miksi kahvi ja punaviini ovat ensimmäiset päivät pannassa?

Valkaisussa käytettävä vetyperoksidi avaa hammaskiilteen kanavat ja tunkeutuu kiilteen läpi hajottamaan värjäymät. Pienet kanavat pysyvät auki vielä muutaman vuorokauden toimenpiteen jälkeen, ja näitä kanavia myöten kiilteen läpi pääsevät vetyperoksidin lisäksi värjäävät aineet.

Tämän vuoksi kaikki ensimmäisinä päivinä tulee välttää kaikkia värjääviä ruokia, juomia ja nautintoaineita.

”Kaikki sellainen, joka tahraa valkoisen T-paitasi, värjää myös juuri valkaistut hampaasi”, suuhygienistimme muistuttavat.

9. Miksi valkaisu kannattaa teettää hammaslääkäriasemalla?

Hampaiden valkaisuja tehdään nykyisin monissa erilaisissa yrityksissä. Jos valkaisussa käytetään karbamidi- tai vetyperoksidia, hoidon tekijän on aina oltava jo lain mukaan suunterveyden ammattilainen.

Hampaiden valkaisua harkitsevan on syytä hakeutua ammattilaisen pakeille jo yksin mahdollisen hammaskiven tai muiden ongelmien vuoksi. Valkaisu on turvallinen ja tehokas silloin, kun hampaissa ei ole reikiä tai hammaskiveä ja ikenet ovat terveet.

Kivuttomuus, hampaiden terveys ja välineet

Hampaiden valkaisu on kivuton toimenpide kunhan suojaus on tehty huolellisesti. Alan ammattilainen hallitsee suojaustoimenpiteet parhaiten.

”Suun terveyden ammattilainen ajattelee hampaiden terveyttä aina ennen esteettistä näkökulmaa. Joissakin tilanteissa hampaiden valkaisua ei kannata tehdä. Myös aineet ja laitteet ovat yleensä hammaslääkäriasemilla ajantasaisia ja markkinoiden parhaita. Näin on esimerkiksi täällä meillä Helmiäisessä”, tiimimme kertoo.

10. Paljonko hampaiden valkaisu maksaa?

 • Hampaiden laservalkaisu maksaa 349 €.
 • Ajantasaiset normaalihinnat löytyvät hinnastosivultamme.

”Hammaskivi tulee poistaa ennen hampaiden valkaisua jotta ikenet ovat terveet ja jotta vaalenemistuloksesta saadaan mahdollisimman hyvä”, suuhygienistimme muistuttavat.

Ellet ole varma hammaskivitilanteestasi, tule ensin suuhygienistin ilmaiseen konsultaatioon!
Ajan konsultaatioon tai valkaisuun voit varata verkossa tai puhelimitse, 03 777 1700.

Testiasiakkaan hampaiden valkaisu

Ammattilaisten haastattelun yhteydessä haastattelija pääsi itsekin kokeilemaan valkaisua.

Lähtötilanne oli A3,5 (vasemmalla).

Lopuksi sävy oli B1 (oikealla).

Valkaisun läpikäynyt haastattelija kertoo:

”Olin yllättynyt, kuinka hampaat vaalenivat jo hammaskiven poiston ja soodapuhdistuksen myötä. Minulle melkein tämäkin olisi riittänyt. Hampaat olivat puhtaat ja ihanan vaaleat. Laservalkaisu oli jo tuplajättipotti – näin vaaleita hampaita minulla ei ole ollut vuosikausiin. Eikä peloistani huolimatta sattunut lainkaan. Kahden vuorokauden tauko kahvinjuonnista oli tässä se tuskallisin osio.”

Hampaiden valkaisu - ennen ja jälkeen
Näin testiasiakkaan hymy muuttui käsittelyn myötä.

hammaskivi

Varaa aika konsultaatioon tai valkaisuun netissä!
Varaa aika puhelimitse, 03 777 1700.