Hammaslääkäriasema Helmiäinen

Hammaskipu

Julkaistu: 11.9.2022

Hammaskipu aiheutuu yleensä reiästä tai hampaan ytimen tai hammasjuuren tulehduksesta. Myös hampaan pinnalliset halkeamat, narskuttelu ja iensairaudet aiheuttavat kipua. Jos hammaskipu on voimakasta tai siihen liittyy turvotusta, on hammaslääkärin vastaanotolle hakeuduttuva viipymättä. Iltaisin tai viikonloppuisin on syytä olla yhteydessä hammaslääkäripäivystykseen.

Helmiäisen päivystävät hammaslääkärit palvelevat sinua maanantaista lauantaihin. 

Hammaskipu – tyypillisimmät syyt

Karies ja tulehdus
Kun hammas reikiintyy eikä reikiintymistä korjata ajoissa, seurauksena on lähes aina kipua.

Syvä karies voi aiheuttaa hammasytimen tulehtumisen eli pulpiitin. Hampaan ytimen tulehtuessa hampaan sisälle kertyy painetta, joka voi aiheuttaa voimakasta kipua ja jomotusta. Tulehdus aiheutuu tavallisesti syvälle hammasluuhun edenneestä karieksesta. Pulpiitin hoitamiseen tarvitaan juurihoitoa.

Jos sinulla on hampaassa reikä ja se aiheuttaa kipua, on tärkeää hakeutua hammaslääkärin hoitoon mahdollisimman pian. Hoitamaton hammaskaries voi pahentua ja johtaa vakavampiin ongelmiin, kuten hampaan tulehdukseen tai infektioon.

hampaan paikkaus Tampere, hammaskipu tampere

Aina hammaskipu ei johdu reiästä

 
Narskuttelu
Joskus hammaskipu johtuu hampaiden voimakkaasta yhteenpuremisesta tai narskuttelusta. Hampaiden narskuttelu, joka tunnetaan myös nimellä bruksismi, voi aiheuttaa hammaskivun lisäksi voimakasta vihlontaa,  leukakipua, päänsärkyä ja leukanivelten ongelmia. Joskus hammas saattaa jopa lohjeta.
 
Jos epäilet, että hammaskipu ja muut vaivasi johtuvat narskuttelusta, on tärkeää hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle. Pitkään jatkuessaan narskuttelu heikentää elämänlaatua. Pahimmillaan narskuttelu voi aiheuttaa pysyviä vaurioita hampaille ja leukanivelille. 
 
Ientulehdus ja parodontiitti
Ientulehdus johtuu yleensä plakin, bakteerien ja ruoantähteiden kertymisestä hampaiden ja ikenien väliin. Huono suuhygienia, tupakointi, diabetes ja tietyt lääkkeet lisäävät ientulehduksen riskiä.
 
Ientulehdus on syytä hoitaa ajoissa, koska hoitamattomana se voi edetä parodontiitiksi
 
 
 
purentakisko Tampere narskuttelu

Hammaskipu hampaan poiston jälkeen

Hampaan poiston jälkeen poistokohta on lähes aina arka ja kipeä.  Toipumisvaiheeseen kuuluu usein myös jonkinasteista turvotusta. Kipu kestää yleensä yhdestä kolmeen päivään ja on suurimmillaan 6–8 tunnin päästä hampaanpoistosta. Viimeistään viikon päästä poistosta säryn pitäisi kuitenkin helpottaa.

Jos kipu ei hellitä vaan pahenee viikon kuluessa, hampaan poistokuoppa saattaa olla tulehtunut. Poistokuopan tulehtuminen – alveoliitti – syntyy yleensä, kun hampaan poiston jälkeen muodostuva, aluetta suojaava verihyytymä irtoaa liian aikaisin. Oireita ovat voimakas kipu, pahanhajuinen hengitys sekä maku- ja hajuaistin häiriöt. Tupakointi ja puutteellinen omahoito lisäävät tulehdusriskiä. 

Normaalin hampaanpoiston yhteydessä hammaskuopan tulehtuminen on  harvinaista. Vaativissa viisaudenhampaiden poistoissa poistokuopan tulehtuminen on jonkin verran todennäköisempää. Tulehdus hoidetaan  puhdistamalla poistokuoppa. Joskus tarvitaan myös antibioottia. Jos epäilet poistokuopan tulehtuneen, varaa aika hammaslääkärin vastaanotolle.

parodontiitti hoito Tampere parodontiitin hoito Tampere

Hammassärky – kotihoito

Ennen hammaslääkärille pääsyä voit koettaa helpottaa tuntemuksia kotikonstein:

  1. Kipulääkkeet:
    Kipua lievittääksesi voit ottaa kipulääkettä, kuten ibuprofeenia tai parasetamolia. Muista noudattaa annostusohjeita ja ohjeita lääkkeen käytöstä.
  2. Kylmähoito:
    Laita jääpussi tai kylmäpakkaus kipeän hampaan läheisyyteen noin 15 minuutiksi. Tämä voi auttaa vähentämään turvotusta, tulehdusta ja kipua. 
  3. Suun huuhtominen:
    Huuhtele suu suolavedellä. Sekoita lasilliseen lämmintä vettä noin teelusikallinen suolaa ja huuhtele suuta varovasti. Tämä voi auttaa desinfioimaan suuta ja vähentämään tulehdusta.
  4. Hammasvälien puhdistus:
    Tarkista, ettei hampaan väliin ole jäänyt ruokajäämiä, jotka voivat ärsyttää ikeniä ja aiheuttaa kipua. Käytä hammaslankaa tai hammasväliharjaa.
  5. Vältä ärsyttäviä aineita:
    Vältä kuumia, kylmiä, makeita ja happamia ruokia ja juomia, jotka voivat ärsyttää reikiintynyttä hammasta tai kipeää ientä.

Kotihoito auttaa vain tilapäisesti. Jos hammassärky jatkuu pitkään, pahenee tai siihen liittyy turvotusta, on tärkeää ottaa yhteys hammaslääkäriin mahdollisimman pian. 

Lue lisää hammassärystä