Hammaslääkäriasema Helmiäinen

Invisalign – kalvo-oikominen

Kalvo-oikominen on uudenlainen hampaiden oikomishoito, jossa hampaiden oikomiseen tai asennon muuttamiseen käytetään läpinäkyviä, irrotettavia muovikalvoja. Kalvo-oikomishoidon käynnistyessä potilaalle tehdään sarja kalvoja, joista jokainen on suunniteltu siirtämään hampaita hieman haluttuun suuntaan. Kalvoja vaihdetaan säännöllisesti, yleensä noin kahden viikon välein, kunnes haluttu oikomistulos on saavutettu. 

Kalvot eivät ole täysin näkymättömät, mutta ne ovat huomaamattomammat kuin perinteiset hammasraudat. Koska kalvot voidaan irrottaa, syöminen ja juominen sekä suuhygieniasta huolehtiminen voi olla helpompaa kuin muiden oikomiskojeiden kanssa.

Kalvo-oikominen voidaan toteuttaa esimerkiksi Invisalign– tai ClearCorrect-oikomiskalvoilla. Tuloksen ylläpitämiseen voidaan käyttää retentioon tarkoitettuja kalvoja tai muita retentiolaitteita. Retentiovaiheen tarkoituksena on taata, että saavutetut tulokset säilyvät muuttumattomina. 

kalvo-oikominen Tampere Invisalign

Miten Invisalign-hoito etenee?

1. Konsultaatio ja suunnittelu:
Prosessi alkaa hammaslääkärin tai erikoishammaslääkärin konsultaatiolla. Hammaslääkäri arvioi potilaan hampaiston ja purennan tilan sekä keskustelee potilaan tavoitteista. Jos kalvo-oikominen näyttää sopivalta hoidolta, potilaalle tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma.

2. Mallinnus:
Hampaista otetaan jäljennös perinteisellä menetelmällä. Hampaat voidaan myös skannata digitaalisesti. 

3. Suunnittelu: 
Jäljennösten avulla suunnitellaan, kuinka monta kalvoa tarvitaan ja kuinka hampaat liikkuvat kussakin vaiheessa. Suunnitelma auttaa myös arvioimaan hoidon keston.

4. Kalvojen valmistaminen:
Suunnitelman perusteella valmistuu yksilöllinen sarja kirkkaita ja läpinäkyviä muovikalvoja. Jokainen kalvo vastaa yhtä noin kahden viikon mittaista vaihetta hoidossa. 

5. Kalvojen käyttö:
Potilas saa ensimmäiset kalvonsa ja ohjeet niiden käyttöön. Kalvoja käytetään yleensä noin 22 tuntia päivässä, ja ne poistetaan vain syömisen ja hampaiden harjauksen ajaksi. Kalvoja vaihdetaan säännöllisesti, yleensä noin kahden viikon välein, kunnes haluttu oikomistulos on saavutettu.

Kalvo-oikominen kestää keskimäärin 9–15 kuukautta.

6. Säännölliset tarkastukset:
Hoidon aikana potilas käy säännöllisesti hammaslääkärin vastaanotolla tarkastuksissa, jotta edistystä voidaan seurata ja varmistaa, että hoito etenee suunnitellusti.

7. Retentio:
Kun haluttu oikomistulos on saavutettu, potilas siirtyy retentiovaiheeseen. Tässä vaiheessa käytetään retentiokalvoja tai muita retentiolaitteita.  Retentiokalvot tai -laitteet estävät hampaita siirtymästä takaisin alkuperäiseen asentoonsa. Retentiovaihe on kriittinen osa hampaiden oikomishoitoa, ja sen tarkoituksena on taata, että saavutetut tulokset säilyvät pitkällä aikavälillä.

Kenelle kalvo-oikominen sopii?

Invisalign-hoito sopii niin esteettisten kuin toiminnallistenkin haittojen korjaamiseen. Kaikkein vaativimpiin oikomistoimenpiteisiin tulee käyttää perinteisempiä oikomiskojeita.

Arvio hoidon sopivuudesta tehdään aina maksuttomassa konsultaatiossa. Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää, tai varaa aika maksuttomaan konsultaatioon.

kalvo-oikominen Tampere