Hammaslääkäriasema Helmiäinen

Hammastarkastus
Tampere

Hammastarkastus ehkäisee monta ikävää murhetta

Hammastarkastus eli suun terveystarkastus tai suun perustutkimus on hoitokäynti, jolla aloitetaan kokonaishoito tai seurataan suun terveyttä yksilöllisen tarpeen mukaisesti. Hammastarkastuksessa tulisi käydä 1–3 vuoden välein, jotta mahdolliset ongelmat voidaan havaita ja hoitaa ajoissa.

Hammastarkastus vie aikaa alle yhden tunnin elämästäsi, mutta sen avulla voit ehkäistä monta ikävää, aikaavievää ja kallista ongelmaa. Hammastarkastus kuuluu myös Kela-korvauksen piiriin, joten voit saada siitä Kela-korvauksen joka toinen vuosi. 

1.1.2024 tarkastuksen Kela-korvaus nousi 15,50 eurosta 30 euroon.

Hammaslääkärimme tekevät huolelliset ja ammattitaitoiset hammastarkastukset Tampereella. Kun haluat varmistaa hampaidesi hyvinvoinnin ja ehkäistä ongelmia, varaa aika hammastarkastukseen!

Hammastarkastus Tampere

Hammastarkastuksessa hammaslääkäri tutkii

  • hampaat
  • ikenet
  • suun limakalvot
  • purennan

Silmämääräinen hammastarkastus täydentyy tarvittaessa röntgenkuvin. Hampaiston toimivuuden hammaslääkäri varmistaa tarkastelemalla purentaa ja ennen kaikkea kuuntelemalla potilaan omia tuntemuksia.

Ongelmat saattavat olla piileviä. Esimerkiksi juurten kärjissä luun sisällä olevat krooniset tulehdukset voivat olla täysin oireettomia, ja siksi niiden selvittämiseksi tarvitaan radiologista kuvantamista.

Joskus hammastarkastus paljastaa myös oireettomia iensairauksia. Täysin hampaaton suu ja hammasproteesit tuleekin tarkastuttaa säännöllisesti: näin ehkäistään ja poissuljetaan suun limakalvomuutoksia.

Pelottaako hammastarkastus?

Joskus jo pelkkä ajatus hammastarkastuksesta aiheuttaa ahdistusta. Kaikeksi onneksi nykyaikaiset hammaslääkärit ymmärtävät pelkoa. Keskustelu hammaslääkärin kanssa, rentoutusharjoitukset ja erilaiset kivunlievitysmenetelmät, (puudutus, sedaatio, nukutus) ovat keinoja, joilla hammashoitoa pelkäävän tarkastuskokemus voidaan tehdä mahdollisimman miellyttäväksi.

Hammaslääkäripelkoa ei pidä hävetä. Se on täysin normaali tunne, ja Helmiäisen hammaslääkärit ovat koulutettuja kohtaamaan pelokkaita potilaita ymmärtäväisesti ja ammattitaitoisesti. 

Lue lisää hammaslääkäripelosta ja pelkopotilaan hoidosta.

erikoishammaslääkäri oikomishoito tampere Minna Kiviharju
hammastarkastus tampere

Hammastarkastus Tampere

Mitä hammastarkastus sisältää?
hammastarkastus tampere

Limakalvot, kieli ja suunpohja

Hammastarkastus alkaa usein limakalvojen, kielen ja suunpohjan tutkimisella. Limakalvoja ja kieltä tutkimalla hammaslääkäri huomaa mahdolliset muutokset näillä alueilla.

hammastarkastus tampere

Hampaat

Hampaat käydään läpi pinta kerrallaan tähän tarkoitukseen sopivalla instrumentilla. Terveen hampaan pinnat ovat kovat, reikiintyneen hampaan pintaan instrumentti tarttuu kiinni. Hampaiden pintojen lisäksi hammaslääkäri tarkastaa paikkojen saumojen kunnon.

hammastarkastus tampere

Ikenien terveys

Terveet ikenet terveessä suussa! Hammastarkastus sisältää myös ikenien tutkimuksen. Ienrajat hammaslääkäri käy läpi tylpällä pallopäisellä instrumentilla. Näin hän löytää mahdolliset syventyneet ientaskut, ienvätäymät ja muut ikeniin liittyvät terveysongelmat.

hammastarkastus tampere

Purenta

Purentaluokka voi olla angle-I tai angle-II. Normaalissa purennassa ylä- ja alahampaat muodostavat symmetriset ja tasaiset, U-kirjaimen muotoiset hammaskaaret. Optimaalisessa purennassa ei esiinny hammaspuutoksia, hammaskaarten ahtautta eikä hampaiden epäedullisia kallistuksia. Yläetuhampaat peittävät alaetuhampaiden terät.

purentalihashieronta tampere

Leukanivelet

Hammastarkastus sisältää myös leukanivelten tutkimuksen. Leukaniveliä tutkiessaan hammaslääkäri kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon potilas saa suuta auki, avautuuko suu suoraan ja ovatko suun avaus- ja sulkuliikkeet symmetrisiä. Samalla tulevat esiin mahdolliset kivut, rahinat ja naksahdukset.

hammastarkastus röngen tampere

Hampaiston röntgenkuvaus

Kariesdiagnoosin vahvistamiseksi silmämääräinen hammastarkastus voi täydentyä kuvantamistutkimuksella. Sivualueen röntgenkuvat eli ns. Bitewing-kuvat otetaan yleensä 1–3 vuoden välein. Koko leuan panoraamatomografia antaa yhdellä kuvauksella yleisnäkymän leukojen, hampaiston ja leukanivelten alueelta.

”Kaikki hoitui kätevästi yhdellä käynnillä, palvelu oli ystävällistä ja muutenkin asiakaslähtöistä. Käytän myös jatkossa Helmiäisen palveluita ja suosittelenkin paikkaa lämpimästi kaikille. Kiitos Ville Männistö + muu tiimi! 👍👍” – Asiakaspalaute

Mitä hammastarkastus sisältää?

Tarkastuksessa määritetään potilaan suun ja hampaiston yleiskunto. Suun terveys on tärkeä osa ihmisen kokonaisterveyttä.

Ennen vastaanotolle saapumista potilaan kanssa käydään läpi esitiedot (mm. yleissairaudet ja lääkitykset) ja arvioidaan niiden vaikutus suun terveyteen. Jos potilaalla on paljon lääkkeitä käytössä, suosittelemme lääkelistan mukaan ottamista. Hyvään tutkimukseen hammaslääkäri tarvitsee laajat taustatiedot potilaastaan.

”Erittäin ystävällinen ja rento ilmapiiri. Asentohuimaukseni huomioitiin kiitettävästi ja koko hoidon ajan kerrottiin mitä tehdään ja mitä seuraavaksi. Kiireettömyyden tuntu iso plussa.” 👍👍” – Asiakaspalaute

Miksi säännöllinen hammastarkastus on tärkeä?

Tiesitkö, että suun krooniset tulehdukset altistavat mm. sydän- ja verisuonisairauksille? Jopa aivoinfarktin taustalta voi löytyä suun sairauksia.

Erilaiset suun tulehdukset huonontavat monien kroonisten sairauksien – esim. reuman ja diabeteksen – hoitotasapainoa. Säännöllinen hammastarkastus on tarpeellinen myös siksi, että suussa on aina seurattavia muutoksia, esimerkiksi alkavia reikiä. Aiemmin tehdyt hoidotkin on syytä kontrolloida ja varmistaa, että annettu hoito on varmasti onnistunut.

Säästät aikaa, vaivaa ja rahaa

Parhaat hoitotulokset saavutetaan ajoittamalla aktiivinen hoito oikeaan hetkeen. Myös kustannukset jäävät tällöin kohtuullisiksi. Oma hammaslääkärisi tuntee suusi, ja siksi hän osaa tehdä sinulle pitkän aikavälin hoitosuunnitelman. Hoidon kuormittavuutta ja kustannuksia voidaan näin jakaa pitkälle ajanjaksolle. 

Tarkastuksen perusteella hammaslääkärisi voi tehdä sinulle yksilöllisen hoitosuunnitelman.  Hammastarkastuksen jälkeen saat myös kustannusarvion mahdollisista hoitotoimenpiteistäsi. Tervetuloa tarkastukseen!

Paljonko maksaa hampaiden tarkastus?
  • Yleishammaslääkäri: 74 € (omavastuu Kela-korvauksen jälkeen 44 €)
  • Erikoishammaslääkäri: 120 € (omavastuu Kela-korvauksen jälkeen 90 €)
Saako hammastarkastuksesta Kela-korvausta?

Hammastarkastuksesta voi saada Kela-korvauksen (30 €) joka toinen kalenterivuosi.

Kela-korvauksen voi kuitenkin saada myös kerran kalenterivuodessa, jos terveydentila edellyttää normaalia tiheämpiä tarkastuskäyntejä. Tällaisessa tilanteessa hammaslääkäri perustelee normaalia tiheämpien tarkastuksien tarpeen ja antaa tästä tiedon Kelaan.

Mitä hammastarkastus sisältää?

Hammastarkastuksessa tarkastellaan kokonaisvaltaisesti terveydentilaasi, hampaiden ja ikenien kuntoa, kielen ja limakalvojen tilaa, leukanivelen toimintaa ja purentaa. Tarvittaessa hammaslääkärin suorittamaa tutkimusta täydennetään erikseen laskutettavilla röntgenkuvilla, jotta suun terveydestä saadaan tarkka ja luotettava kuva.

Paljonko hammastarkastuksen Kela-korvaus on?

Hammastarkastuksen Kela-korvaus on vuoden 2024 alusta lähtien 30 euroa. Tämä koskee yksityistä suunterveydenhuoltoa, ei julkista.

 

Kumpi ensin, hammastarkastus vai hammaskiven poisto?

Hammastarkastuksen tekee hammaslääkäri tai erikoishammaslääkäri. Hammaskiven poistosta vastaa suuhygienisti. Siksi hammaskiven poistoon varataan aika erikseen. 

Kun hammaslääkärisi kirjoittaa sinulle lähetteen suuhygienistin vastaanotolla tehtävään hammaskiven poistoon, on myös hammaskiven poisto Kela-korvattava hoito.

Miten pääsen hammastarkastukseen?

Varaa aika joko yleishammaslääkärille tai erikoishammaslääkärille. Ajan voit varata puhelimitse tai verkossa.

Mikä on suun perustutkimus?

Hammastarkastus on viralliselta nimeltään suun perustutkimus, koska tarkastuskäynnillä tutkitaan paljon muutakin kuin hampaat.

Suun perustutkimuksessa eli hammastarkastuksessa hammaslääkäri tai erikoishammaslääkäri tutkii hampaiden lisäksi myös ikenien, limakalvojen, kielen ja suunpohjan kunnon sekä purennan.

Suun perustutkimusta täydennetään tarvittaessa erikseen laskutettavilla röntgenkuvilla. Perustutkimuksen ja sitä täydentävien röntgenkuvien avulla suun terveydestä saadaan tarkka ja luotettava kuva.

Kuinka usein hammastarkastuksessa pitää käydä?

Hammastarkastus tehdään 1–3 vuoden välein. Tarkastusvälin pituus määräytyy yksilöllisesti. 

Teini-ikäisten ja yli 70-vuotiaiden kannattaa käydä tarkastuksessa vuosittain. 

Jos suu on terve ja kotihoitorutiinit hyvät, tarkastusväli voi olla esimerkiksi kaksi tai kolme vuotta.

Sattuuko hammastarkastus?

Yleisesti ottaen suun perustutkimus ei aiheuta kipua. 

Mikäli olet herkkä tai jännität/pelkäät hammaslääkärikäyntejä, kerro asiasta jo aikaa varatessasi. Helmiäisessä pelkopotilaalle varataan aina normaalia pidempi aika. 

Pelkoa voidaan hoitaa monin keinoin. Myös nukutushammashoito onnistuu..

”Katariina teki hommansa erittäin asiallisesti, tehokkaasti, mutta samaan aikaan erittäin ihmisläheisesti, ei mitään moitittavaa.” – Asiakaspalaute

Varataan aika hammashoitoon!

Minna Kiviharju

hammaslääkäri

Roope Karhu

hammaslääkäri

Päivi Pelkonen

hammaslääkäri

Katariina Moberg

hammaslääkäri